Stappenplan: Hoe kom ik hoger in google

1_stappenplan_google koen grosmanVandaag een heel andere stijl van bloggen voor jou. Graag stel ik je voor aan gastblogger Koen Grosman die je meeneemt in de uitdagingen waar je als ondernemer tegenaan loopt bij het vindbaar maken van je website. Koen Grosman is de oprichter van www.greymotion.nl, waarmee hij betaalbare websites ontwikkeld voor de MKB-ondernemer. Mijn ervaring als MKB-sparringpartner voor ondernemers, is dat ondernemers dit altijd uitbesteden. dat is goed, alleen ze weten er vaak veel te weinig van en dat is niet goed.

De vraag die ik je eerst wil stellen is de volgende: Stel je hebt een schilder nodig bij jou in de buurt, waar begin je dan met zoeken? Nog maar 15 jaar geleden zouden de meeste mensen deze vraag beantwoord hebben met de Gouden Gids, alleen het zoekgedrag van mensen is veel veranderd in de afgelopen jaren.

De meeste mensen zullen hun zoektocht nu beginnen op Google. Voor de vindbaarheid van je website is het daarom ook belangrijk dat je website is geoptimaliseerd voor vindbaarheid binnen Google. Je kunt de vindbaarheid op Google op twee manieren verbeteren.

koen grosman1. Adverteren – Door betaald te adverteren op bepaalde zoekwoorden en deze advertenties constant te verbeteren.
2. Onbetaald – Door de natuurlijke positie (onbetaald) op bepaalde zoekwoorden te verhogen.

Wij gaan in dit stappenplan in op het verhogen van de onbetaalde positie van jouw website binnen Google.

Stap 1: Zoekwoorden bepalen

De eerste stap is om te bepalen op welke trefwoorden je gevonden wilt worden met je website. Hiervoor kun je gebruik maken van een gratis tool van Google, namelijk de Zoekwoordplanner.  Google heeft deze tool ontwikkeld voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in adverteren op Google, maar deze tool kan evengoed gebruikt worden als je de onbetaalde Google positie van je website wilt verhogen.

Met deze tool kun je zien hoe vaak er op bepaalde woorden gezocht wordt binnen Nederland en wat de concurrentie voor een bepaald zoekwoord is. Als startende website is het te adviseren om je eerst te richten op de zoekwoorden met een laag/normaal concurrentieniveau. Hierbij is de concurrentie vaak lager op de specifiekere zoekopdrachten als bijvoorbeeld: “schilder Velp” .

2_zoekwoordplanner

 Stap 2: Zoekwoorden in website verwerken

Als je de zoekwoorden voor je website heb vastgesteld, kan de volgende stap worden gezet. De volgende stap is namelijk om deze zoekwoorden in de websiteteksten te laten terugkomen. Hierbij heb ik een aantal tips op een rijtje gezet:

1. Koppen/tussenkoppen: De koppen en tussenkoppen worden belangrijker gevonden door Google. Zorg er dus voor dat de zoekwoorden in ieder geval in deze onderdelen terugkomen.
2. Schrijf voor de websitegebruiker: Zorg er wel voor dat de teksten prettig leesbaar zijn voor de website gebruiker. Het is belangrijker dat de websiteteksten prettig leesbaar zijn dan dat de teksten bomvol staan met zoekwoorden.
3. Unieke teksten schrijven: Ga geen websiteteksten van andere websites kopiëren. Google weet namelijk of websiteteksten origineel zijn of dat ze zijn gekopieerd. Gekopieerde websiteteksten hebben zelfs een negatieve impact op je positie binnen Google.
4. Gebruik de WordPress plugin Yoast: Als je een WordPress website hebt, moet je in ieder geval de Yoast plugin installeren. Dit is veruit de beste plugin om hoger terecht te komen binnen Google en geeft je direct praktische en duidelijke tips.

Stap 3: Ga blog artikelen schrijven

Het schrijven van blog artikelen voor je website is een effectieve manier om hoger te komen binnen Google. Door blog artikelen te schrijven kun je namelijk dieper ingaan op een bepaald onderwerp en kun je de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden vaker laten terugkomen op je website. Daarnaast zorgt het schrijven van artikelen ervoor dat je aan de website gebruiker kunt laten zien dat je een expert bent binnen je vakgebied. Voor het schrijven van een blog heb ik de volgende tips:

1. Kijk af bij concurrenten: Voor het kiezen van onderwerpen voor je blog, kun je ook kijken bij bij de concurrenten. Kijk hierbij naar welke artikelen populair zijn en schrijf dan ook een artikel over een vergelijkbaar onderwerp.
2. Gemakkelijk maken: Probeer het onderwerp zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen. De lezer is dan eerder geneigd om het gehele artikel te lezen.
3. Wees consistent: Het is belangrijk om een bepaalde consistentie te hebben in het schrijven van blog artikelen. Schrijf bijvoorbeeld iedere week 1 artikel en je zult zien dat het aantal website gebruikers geleidelijk toeneemt.
4. Resultaat kost tijd: Het kost tijd (enkele maanden) voordat je hoger in Google terecht komt in de onbetaalde resultaten. Als je snel resultaat wilt binnen Google, dan zou ik ook eerder adviseren om te gaan adverteren binnen Google.
5. Help je lezers: Schrijf artikelen over onderwerpen die handig kunnen zijn voor de website gebruiker. Als ze het artikel echt handig vinden, zullen ze het ook eerder delen met anderen.

Stap 4: Linkbuilding

Zoals hiervoor al is uitgelegd is het belangrijk dat de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden terugkomen op je website. Daarnaast kijkt Google ook naar hoe belangrijk jou website is, dit noemen ze de Google Page Rank.

Google bepaalt hoe belangrijk jou website is op basis van het aantal links die naar jou website verwijzen. Daarom moet je ervoor zorgen dat andere websites ook naar jou website verwijzen. Dit heet ook wel linkbuilding. Alleen hoe zorg je ervoor dat andere websites naar jou willen linken?

Een effectieve manier om links te verkrijgen voor je website, is om gastartikelen te schrijven voor een andere website. Alleen welke stappen moet ik nemen om een gast artikel te schrijven?

1. Doelgroep: Het is belangrijk dat de doelgroep aansluit op de doelgroep die je zelf wilt bereiken met je website. Zo kun je als personal trainer bijvoorbeeld artikelen gaan schrijven voor een blog over gezond eten.
2. Bestudeer website: Voordat je een e-mail gaat sturen naar de eigenaar van de website is het belangrijk om je eerst te verdiepen in de website. Welke artikelen zijn populair? Welke onderwerpen komen aan bod? En welke onderwerpen worden nog niet besproken.
3. Contacteer eigenaar: Vervolgens kun je de eigenaar van de website een e-mail sturen. Mijn e-mails hebben vaak de volgende opbouw.
◦ Geef een compliment over de artikelen die jou aanspreken op zijn blog;
◦ Geef hierbij aan hoe die artikelen jou hebben geholpen als ondernemer;
◦ Geef aan welke onderwerpen ook interessant kunnen zijn voor zijn doelgroep, waar nu nog niks over geschreven is;
◦ Vervolgens geef je de suggestie dat jij ook wel een artikel wilt schrijven voor zijn website. Je kunt hierbij ook je achtergrond aangeven of verwijzen naar andere gastartikelen die je eerder geschreven hebt.
4. Gastartikel schrijven: Gebruik de tips uit stap 3 voor het schrijven van je gastartikel. Belangrijk is uiteraard wel om ervoor te zorgen dat je in het gast artikel verwijst naar je eigen website.

Op jouw succes,

Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2015 power-events.eu | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | GW Media