Er is geen balans tussen werk en privé

Iedere dinsdag op mijn facebookpagina kunnen ondernemers me vragen stellen die ik vervolgens beantwoord. Deze week kreeg ik een vraag waarover ik een blogpost heb geschreven. Ik herken devraag namemlijk heel goed uit mijn eigen tijd als MKB-ondernemer.

er is geen balans tussen werk en priveDe vraag:
"Als ondernemende starter en jonge moeder en daarmee parttime ondernemer, hoe kun je voor jezelf een goede balans vinden tussen werken, gezin en huis". Deze vraag kreeg ik deze week voorgelegd tijdens een sessie met een klant.

Het gaat helemaal niet over balans.
Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te weten wat balans is. Als je denkt dat dit 50-50 is dan zul je nooit balans vinden. De ene week vraagt het gezin meer tijd, vanwege ziekte of andere spoedeisende zaken en de andere week je bedrijf. Dus een evenwicht is er niet en hoeft er ook niet te zijn. Belangrijker is de vraag, hoe kan ik me goed voelen in beide situaties op ieder moment en dat heeft niets met balans te maken.
Dat gaat over:
overtuigingen en een daar aan gekoppeld schuldgevoel.
het verschil tussen ambitie en de werkelijkheid

Nederland, een beschamende nummer 1.
In Nederland werken maar weinig moeders full-time. We zijn zelfs koploper in de wereld voor wat betreft part-time werken. Nogal schokkend vind ik. Hoe kan het dan toch zo zijn dat Nederlandse onderneemsters bijna allemaal (stiekum) vinden dat ze meer tijd aan hun gezin moeten besteden?
Volgensmij gaat dat over een collectief schuldgevoel.

Bij mij ging het ook niet florisant.
Als ik naar mezelf kijk, had ik er ook last van. Ik was al full-time onderneemster voordat ik moeder werd van 2 dochters. Omdat mijn man voor een internationaal bedrijf werkt, waarop de Nederlandse wetgeving niet van toepassing is, kon hij geen aanspraak maken op ouderschapsverlof. In goed overleg besloten we dat ik 2 dagen thuis zou blijven. Ik nam personeel aan om dat op te vangen.
Maar……..
Vanaf dat moment:

 • Groeide mijn bedrijf minder hard.
 • Had ik veel meer kosten en kwam de winstmarge onder druk te staan
 • Als ik op de zaak was, was ik ook nog extra tijd kwijt met het aansturen van het personeel.
 • Het frustreerde me te weten dat als ik die dag op de zaak was geweest, dan was het anders gelopen.
 • Na mijn 3 werkdagen had ik moeite om de zaak los te laten, want dan was ik net weer zo lekker bezig en stond alles weer goed op de rit.
 • Als ik op mijn werk werd "lastig gevallen" door thuis perikelen dan stoorde me dat, want ik was aan het werk.
 • Andersom was ook het geval, als ik thuis was wilde ik niet lastig gevallen worden met zaken over mijn bedrijf. Ik dacht dat je dat strikt hoorde te scheiden.
 • Ondanks dat we afspraken hadden gaf ik mijn man hier onderhuids allemaal de schuld van. Want als hij wel 1 dag in de week vrij had kunnen nemen, dan had ik van bovengenoemde zaken veel minder last gehad. 

De balans was dus ver te zoeken in mijn ogen.
Daar komt nog bij dat ik helemaal niet houd van knutselen en friemelen met de kids. Ik voelde me daardoor vaak een alien. Ik ging graag met ze op stap, de deur uit. Maar…. goede moeders knutselen ook met hun kinderen. 🙂

Overtuigingen loslaten helpt heel goed.
Als lezer heb je tussen de regels door al heel wat overtuigingen kunnen zien, die ik had en die het vinden van mijn eigen balans tegenhielden.

 • Werk en privé moet je gescheiden houden.
 • Een goede moeder knutselt met haar kinderen.
 • Kinderen horen niet op de opvang.
 • Man en vrouw horen samen de kinderen op te voeden.
 • Een goede ondernemer hoort veel te werken.

En niks van dit alles lukte voor 100 %. En aangezien ik een alles of niets persoon ben, klopte er dus niets van en was ik vaak ontevreden.

blogbost, er is geen balans tussen werk en privéZo vind je jouw eigen balans.
Als ik toen had geweten en gevoeld wat ik nu weet. De wijsheid komt zeker met de jaren!
Het gaat in mijn ogen namelijk helemaal niet over balans vinden tussen je werk en je privé situatie.

 • Het gaat over hoe jij je goed kunt voelen bij wat je op dat moment aan het doen bent.
 • Het gaat over het loslaten van overtuigingen die je niet dienen.
 • Het gaat over kijken naar wat er wèl is i.p.v. focussen op wat er niet is.
 • Het gaat over zelfkennis en accepteren wie je bent. Als jij 5 dagen in de week werken leuk vind en daar heel blij van wordt, dan is dat goed.
 • En bovenal gaat het over het loslaten van het collectieve schuldgevoel; dat we falen als moeder als we niet bij onze kinderen zijn, ook al weten we verstandelijk heel goed dat het leuk is voor onze kinderen op de opvang, en dat ze daar ook heel veel leren.

In mijn ogen is het nu door alle moderne technologieën ook nog eens veel gemakkelijker dan vroeger om je eigen balans te vinden. Je kunt nu overal werken en je bent overal bereikbaar. Zaken lopen nu veel meer door elkaar heen. 

En zo kan het dus ook.
Momenteel vraagt mijn gezin veel tijd op onregelmatige momenten. Daarom ben ik nu juist heel blij dat ik ondernemer ben en daardoor de flexibiliteit heb om mijn werk te laten vallen en er voor mijn kinderen te zijn.
Ik baal niet meer dat er werk blijft liggen. Ik ben er heel relaxed onder en laat het los. Morgen is er weer een dag.
Ik ben nog steed enorm ambitieus, alleen het frustreert me niet meer als ik daar tijdelijk even minder gehoor aan kan geven. Ik voel me gelukkiger dan ooit op mijn werk en het bedrijf blijft groeien.

Het gaat er niet om hoeveel tijd je aan je bedrijf besteed, maar of je de juiste dingen doet op het juiste moment.
In mijn boek "Geef je Concurrenten het Nakijken" schrijf ik hierover in het hoofdstuk relaxed werken.

Ik wens je veel succes met het zoeken van jouw eigen persoonlijke balans. Ook wens ik je veel plezier met je eigen zelfonderzoek die jouw eigen balans nu misschien nog in de weg staat.

Op jouw succes,

Groet,

Tineke
 

Blauwdruk voor een succesvolle BusinessMakeover

 

 

Tineke Rensen is ondernemerscoach en sparringpartner voor ondernemers. Zij heeft 25 jaar ervaring als ondernemer. In 2012 verkocht zij haar goedlopende internationale bedrijf. Zij heeft een eigen businessmodel ontwikkeld waardoor succes voor ieder bedrijf is gegarandeerd. " De Blauwdruk voor een succesvolle Business MakeOver" Hierdoor wordt er op 8 aandachtsgebieden in het bedrijf ingezoomd. Tineke reikt ondernemers een kortere route naar succes aan. Waarom zou je alles eerst zelf uit moeten vinden?
Haar boek, "Geef je Concurrenten het Nakijken" kwam in juni 2015 uit.

Wil jij weten waar jij grote stappen kunt zetten met je bedrijf, vraag dan een gratis Next-Level gesprek met Tineke aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2015 power-events.eu | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | GW Media