Kinderen zijn de beste ondernemers

Kinderen zijn best goede ondernemers zei mijn jongste dochter tijdens het avondeten ineens.
Ik vroeg haar natuurlijk direct waarom ze dat dacht. Nou, zei ze, als jij zegt dat iets niet mag mama, dan probeer ik het een volgende keer gewoon weer hoor. En dan probeer ik het weer op een andere manier. Ik ga gewoon door totdat het wel mag. En ik vind dat ik de laatste tijd best veel mag 🙂

Hoe waar is dat, dacht ik ineens.
Wat is het moment dat wij als volwassenen verleren om ervoor te zorgen dat we absoluut gedaan krijgen wat we willen. Hoe vaak krijgt mijn kind te horen dat iets niet mag dacht ik? Best wel vaak. Ik zeg best vaak dat iets niet mag of dat ze iets niet krijgt wat ze wil. Weerhoud haar dat ervan om het een volgende keer weer te proberen?
Nee natuurlijk niet!

Ik heb het toch geprobeerd!
Waarom nemen wij als volwassenen dan direct aan dat iets niet kan of iets niet lukt als we het al een keer hebben geprobeerd. Het bewijs is dan geleverd en dus is het niet mogelijk. Het wordt een waarheid, een overtuiging. O.K. misschien heb je het wel wat vaker geprobeerd en misschien heb je het ook wel op verschillende manieren geprobeerd, net zoals mijn dochter aangaf.

Mijn dochter heeft ook genoeg bewijs dat ze haar zin niet krijgt en toch blijft ze proberen.
Waarom blijf je het dan proberen vroeg ik haar. Nou gewoon omdat ik het dan heel graag wil, was haar antwoord.

(Overigens ben ik niet zo'n fan van het woord proberen, omdat je daarmee ook mislukken als optie open houdt).

Walt Disney, ondernemersÉén van mijn helden is Walt Disney.
Hij was een pionier. Hij maakte zijn wilde plannen, om een speeltuin te bouwen waar zowel ouders als kinderen het naar hun zin hebben, waar. Ik ben met ons gezin meerdere keren in Orlando geweest, het is net een droom.  Mijn favoriete quote van Walt is:
"If you can dream it, You can do it" 
Walt Disney leefde helaas niet meer toen zijn park werd geopend. Een journalist vroeg bij de opening van het park aan zijn broer of hij het niet jammer vond dat Walt het park niet meer kon zien. "Omdat mijn broer dit park heeft gezien staan wij nu hier", aldus de broer van Walt.

En hoe graag willen wij, ondernemers, iets?
Onlangs gaf ik een lezing voor een groep ondernemers.
Ik vroeg hen wat hun liefste wens was, wat hun droom was.
Er werden hier en daar wat zaken geroepen.
En toen kwam mijn vervelende vraag:

WAAROM heb je die droom dan nog niet gerealiseerd?

Er werden allerlei redenen genoemd.
Toen ik zei dat dit allemaal excuses waren werd het rumoerig in de zaal.
Ik hoorde vanalles en het werd niet door iedereen hard op gezegd:
Dromen bestaan niet, dromen zijn bedrog, wat is jouw definitie van een droom dan, verwar je het niet met een doel, jij hebt makkelijk praten, alleen maar dromen najagen levert je weinig op. (Echt ik heb ze allemaal gehoord)

Het ging niet meer over waarom ze het niet hadden bereikt, maar wat een droom nou eigenlijk is. Ik moest stiekum in mezelf lachen. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Ondernemers krijgen tenslotte niet vaak van iemand te horen dat het niet klopt wat ze denken.

Wat wij doen als volwassenen 
Wij willen de pijn niet voelen van het niet halen van een doel of realiseren van een droom.
We gaan redenen bedenken waarom het legitiem is dat de droom niet is verwezenlijkt of het doel niet is behaald.
En die redenen kloppen meestal ook, alleen is dit wel de wèrkelijke reden?
We halen de aandacht af van de droom of van het doel. We gaan het zelfs onbelangrijk maken. Och zo dringend heb ik het toch niet nodig, of het was toch eigenlijk een idioot idee. En oh wee diegene die het er dan niet mee eens is, die snapt er helemaal niks van want het klopt toch. Het is niet gelukt.

Waarom lukt het andere ondernemers dan wel?
Die gaan niet settelen.
Die gaan niet discussieren over een definitie van een droom.

Hoe graag wil je iets eigenlijk echt en wat heb je daar vervolgens allemaal voor over?
Dat is de vraag die je jezelf dient te stellen.

Mag ik een kind met een ondernemer vergelijken?
Ik denk dat de metafoor wel duidelijk is.
Ondernemers lopen zeker meer risico dan kinderen.
De dromen van ondernemers zijn zeker veel complexer te realiseren.
En zo kun je deze metafoor ook direct weer onderuit schoffelen. Als je dat wilt…..

Wat is dan de juiste mindset?

  • Begin steeds weer opnieuw alsof alles mogelijk is.
  • Laat je eerdere teleurstellingen los.
  • Focus je op de positieve resultaten, dat is stimulerend.
  • Bouw voort op de kennis die je al hebt opgedaan toen het niet lukte.
  • Neem steeds actie richting je doel. Het pad er naar toe loopt nooit rechtuit maar gaat via allerlei kronkels. Als je actie blijft nemen zie je automatisch wat de volgende stappen kunnen zijn. Die kon je voor die tijd gewoon nog niet zien.
  • Zorg dat het iets is waar men je midden in de nacht voor wakker mag maken (bij wijze van spreken). Dan wil je het graag genoeg.

Thomas Edison, ondernemersEr wordt gezegd dat Thomas Edison er 9999 keer over deed voordat hij de gloeilamp had ontdekt en daadwerkelijk kon laten werken. Hoe vaak ben jij bereid om jezelf te herpakken en er weer opnieuw voor te gaan?

Wat als opgeven geen optie is?
Wat als het leven van één van je dierbaren op het spel zou staan als je jouw doel niet haalt of je droom niet verwezenlijkt? Zou je dan net zo lang doorgaan tot je het voor elkaar had? Ik denk het wel. Je reden waarom is dan namelijk groot genoeg.
Succesvolle ondernemers gaan door totdat ze hun doelen hebben behaald en hun droom een feit is geworden.

Succes met het halen en realiseren van jouw doelen en jouw dromen.

Op jouw Succes,

Tineke Rensen

 

P.S. in mijn boek omschrijf ik precies hoe je je doel dient te stellen. En dat is volgens mijn zienswijze niet op de SMART manier.

 

Blauwdruk voor een succesvolle BusinessMakeover

 

 

Tineke Rensen is ondernemerscoach. Zij heeft 25 jaar ervaring als ondernemer. In 2012 verkocht zij haar goedlopende internationale bedrijf. Zij heeft een eigen businessmodel ontwikkeld waardoor succes voor ieder bedrijf is gegarandeerd. " De Blauwdruk voor een Business MakeOver" Hierdoor wordt er op 8 aandachtsgebieden in het bedrijf ingezoomd. Tineke reikt ondernemers een kortere route naar succes aan. Waarom zou je alles eerst zelf uit moeten vinden?
Haar boek, "Geef je concurrenten het nakijken" kwam in juni 2015 uit.

Wil jij weten waar jij grote stappen kunt zetten met je bedrijf, vraag dan een gratis Next-Level gesprek met Tineke aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2015 power-events.eu | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | GW Media