Kom niet aan mijn kernwaarden

Ik stond met mijn rug tegen de muur. Twee dagen voordat zijn arbeidscontract in zou gaan en ook nog eens twee dagen voor de start van het nieuwe seizoen, stuurde mijn nieuwe hoofdinstructeur een mailtje om te laten weten dat hij het arbeidscontract nog even naar de vakbond zou sturen. Hij had nota bene het contract al twee weken in zijn bezit. Het zweet brak me uit. Wat als die vakbond iets zou vinden wat niet klopte, schoot er door mijn hoofd heen? Ik had het contract niet door een jurist laten opstellen. Het was gewoon een standaard contract dat ik via de website van de branche organisatie had gedownload.
Ook voelde het als chantage, omdat ik toch niemand anders meer zou kunnen vinden zo vlak voordat het seizoen zou starten.

kernwaardenWat nu? Hoe los ik dit op?
Ik besloot direct om hem te bellen. Want hem laten starten zonder getekend contract vond ik een slecht idee. Hij had geen goed antwoord op mijn vraag waarom hij nu pas zijn contract liet controleren. Nota bene op de dag dat hij het contract in had moeten leveren. Gaandeweg het gesprek kreeg ik steeds meer de indruk dat ik me zwaar had vergist in deze jongen. Als hij zo laks omgaat met de termijn om iets in te leveren, kon hij de verantwoordelijkheid over mijn team dan wel aan, vroeg ik mezelf af.

Door het oog van de naald.
Ik besloot rücktsichtsloos te kappen met deze nieuwe "aanwinst". Omdat we beiden het contract nog niet hadden getekent heb ik gebluft en gezegd dat het dan nog niet geldig was. (Natuurlijk wist ik dat een mondelinge overeenkomst ook waarde heeft) Ik liet hem weten dat ik dit een slechte actie van hem vond en dat ik geen vertrouwen meer in hem had. Hij was helemaal verbijsterd. Ikzelf eerlijk gezegd ook. Ik was door het oog van de naald gekropen. Bijna had ik vast gezeten aan iemand die bij nader inzien volledig in ging tegen mijn kernwaarde over hoe je met elkaar omgaat.

Oplossingen komen vanzelf na het maken van keuzes.
En wat doe je dan, twee dagen voordat je hele team bij elkaar is om de start van het seizoen te vieren, tijdens de jaarlijkse twee-daagse training in de Ardennen? Juist ja, ware ondernemersgeest tonen. Een ondernemer is toch niet voor één gat te vangen?
Ik nam zelf een deel van het programma op me. Een andere instructeur kon ik overhalen om een mountainbike-clinic te geven voor alle nieuwelingen. Weer een ander gaf een touw en knopen-clinic.

Het was een fantastische start van het survival-seizoen, waarbij een aantal instructeurs taken kregen toebedeeld waarmee ze konden schitteren. De man van de mountainbike-clinic bleek een zeer goede vervanger te zijn voor de vacante functie. Ik zou hem eerder niet gevraagd hebben. Ik bleek uiteindelijk veel beter af te zijn dan ik vooraf had kunnen bedenken.

Het was een heel belangrijke les voor me!
Als je denkt dat je geen kant meer op kunt en min of meer door de situatie gedwongen wordt om een beslissing te nemen waar je niet achter staat vergt het moed om tegen de stroom in te zwemmen. Er leek geen enkele oplossing voor de situatie op het moment toen ik mijn besluit nam. Die oplossing kwam pas nadat ik een besluit had genomen. Ik was zo boos dat ik voor het blok werd gezet zo wilde ik niet behandeld worden. Miijn kernwaarde m.b.t. integriteit nam de overhand. Dit was geen eerlijk gedrag en zo wenste ik als mens niet behandelt te worden. Misschien te persoonlijk, maar dat zijn kernwaarden nu eenmaal altijd.

En wat zij jouw kernwaarden?
De kernwaarden van de ondernemer horen ook de kernwaarden van het bedrijf te zijn. Mijn voorbeeld laat zien waarom het hebben van kernwaarden zo belangrijk is. Ze vloeien door je hele bedrijf heen. Het heeft te maken met:

  • hoe ga je om met de klant
  • hoe ga je om met je team
  • welke mensen neem je aan
  • hoe ga je om met lastige situaties

Als kleine MKBondernemer ben jij het bedrijf, samen met je team en je partners. Het is dan ook logisch dat jouw kernwaarden centraal staan. Werknemers die zich daar niet in kunnen vinden passen simpelweg niet in je bedrijf. Net zoals mijn nieuwe werknemer.
In mijn boek schrijf ik uitgebreider over kernwaarden en bij de online leeromgeving die bij het boek hoort staat een oefening waarmee je er achter komt wat jouw kernwaarden zijn.

Op jouw succes,

Tineke Rensen

 

P.S. Deel deze blogpost gerust via de social-media incoontjes aan de linkerkant.

 

Blauwdruk voor een succesvolle BusinessMakeover

 

 

 

Tineke Rensen is ondernemerscoach. Zij heeft 25 jaar ervaring als ondernemer. In 2012 verkocht zij haar goedlopende internationale bedrijf. Zij heeft een eigen businessmodel ontwikkeld waardoor succes voor ieder bedrijf is gegarandeerd. " De Blauwdruk voor een Business MakeOver" Hierdoor wordt er op 8 aandachtsgebieden in het bedrijf ingezoomd. Tineke reikt ondernemers een kortere route naar succes aan. Waarom zou je alles eerst zelf uit moeten vinden?
Haar boek, "Geef je concurrenten het nakijken" kwam in juni 2015 uit.

Wil jij weten waar jij grote stappen kunt zetten met je bedrijf, vraag dan een gratis Next-Level gesprek met Tineke aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2015 power-events.eu | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | GW Media