Online ondernemen is niet zaligmakend

Mogelijk ga ik wat heilige huisjes omver schoppen in deze post, want in veel kringen is online ondernemen "the thing to do". 🙂
Voor mensen die mij niet kennen, ik ondersteun vrouwelijke ondernemers bij de groei van zichzelf als ondernemer en bij de groei van hun bedrijf.

Online ondernemen verzwakt vrouwelijke ondernemers
Het gebeurt steeds vaker dat ik ervaren onderneemsters spreek, die worstelen met het online ondernemen. Ze vinden het lastig, ze snappen het niet, maar ze willen ook niet achterblijven. En dit zijn sterke krachtige vrouwen die een mooi bedrijf hebben opgezet of het zijn krachtige zelfstange professionals. Deze vrouwen volgen cursussen bij online ondernemers die mede succesvol zijn, door het online ondernemen aan anderen te leren. Tijdens de cursus klinkt alles heel logsich en lijkt het ook niet heel ingewikkeld. Dapper maken ze een plan, ze moeten een e-book maken, ze moeten met social media aan de slag, ze moeten video-opnames van zichzelf maken en ze moeten nog veel meer.  (Als iets niet leuk is of als ingewikkeld wordt ervaren, dan wordt het ineens een moeten)

Omdat ze het lastig vinden, helemaal niet technisch zijn en ook niet goed weten hoe en waar ze het beste kunnen starten doen ze niets of te weinig. Het gevolg is dat ze vinden dat ze falen. Dit heeft consequenties op hun hele welbevinden.

Het online ondernemen monster is getemt.
Online ondernemenZelf heb ik het monster van online ondernemen jaren geleden al getemd. Ik zag er erg tegenop, maar vond het ook een uitdaging. Ik snap dus heel goed hoe die vrouwen zich voelen. Ook ik ben geen jonkie meer. Het heeft me bloed zweet en tranen gekost. Inmiddels vind ik het heel leuk om te doen wat een belangrijk criterium is voor mij om iets te doen.

Omdat ik weer helemaal opnieuw startte met een nieuw bedrijf had ik nog weinig klanten dus had ik het ook nog niet druk. Tijd genoeg dus om me te verdiepen in online ondernemen en me de diverse diciplines eigen te maken. Die tijd hebben veel gevestigde ondernemers of zelfstandigen helemaal niet. 

Een van de valkuilen van online ondernemen
Toch was het ook een valkuil. Je bent namelijk nooit uitgeleerd met online ondernemen dus je kunt er hele dagen mee bezig zijn en alles steeds weer verfijnen en verbeteren. De vraag is of dit zo noodzakelijk is. Ik ken heel succesvolle zelfstandigen, die op de oude manier ondernemen, met belabberde websites. Dus klaarblijkelijk is dat niet het belangrijkste om veel klanten of opdrachten te krijgen.

Online ondernemen wordt over het paard getild
Het zogenaamde nieuwe ondernemen was er niet toen ik mijn bedrijf startte en ik kon prima ondernemen. Toegegeven het werd gemakkelijker toen er e-mail kwam, toen ik in mijn beursstand ineens mobiel bereikbaar was, gaf me dat veel vrijheid en toen ik een website had werd het nog gemakkelijker. Online ondernemen is een bijzonder goede aanvulling gebleken voor mijn vorige bedrijf.

En ook voor mijn huidige bedrijf ben ik blij dat ik er veel van snap en er veel mee doe. Maar het is voor veel branches nog helemaal niet het wondermiddel. Online ondernemen is een extra middel om klanten te werven, maar zeker niet het enige en al helemaal niet het beste middel om klanten te werven voor bepaalde doelgroepen. Je moet namelijk veel geduld hebben om je online uitingen en reputatie goed op te bouwen (of je besteedt het uit en dan kost het veel geld). Het duurt ook best lang voordat je e-maillijst wat gaat opleveren en groot genoeg is om veel sales te krijgen. Het is geheel afhankelijk van de hoeveel energie en tijd die je er in kunt en wilt steken, Met bijvoorbeeld een telefoontje naar iemand die een klant kan worden kun je jezelf veel tijd en energie besparen.

Het oude ondernemen
Ik was MKB-ondernemer en begeef me nu nog steeds veel onder deze doelgroep. Ik heb ook enkele MKB-onderneemsters als klant. Bij MKB-ers speelt online ondernemen een minder belangrijke rol. Bij hen is het hebben van een website het meest belangrijke. Zij bouwen aan echte relaties en hebben echte gesprekken met echte mensen. Als zij op zoek zijn naar iemand die hen ergens mee kan helpen dan gaan zij niet online zoeken en ze klikken ook niet op een Facebook ad. Zij zoeken rond in hun netwerk.

Tuurlijk het is heerlijk om overal je werk te kunnen doen en onafhankelijk van tijd en plaats te zijn m.b.t. je werk. Dat is tegenwoordig met laptops en mobiele telefoons niet zo moeilijk meer. Je hoeft echt geen online ondernemer te zijn om meer ruimte en vrijheid voor jezelf als ondernemer te creëren. 

Ben ik heel succesvol met online ondernemen???? NEE!!!!
Mijn meeste klanten krijg ik niet online binnen. Online is een ondersteuning van wat ik off-line doe. Mensen gaan me googelen als ze me leren kennen en vinden dan van alles over me. Dat helpt ze bij hun beeldvorming over mij. Of ze volgen me al heel lang online en als ze me ergens off-line tegen komen dan is er direct een klik.

Dus…., dan maar niet online gaan ondernemen?
Moet je er dan helemaal niet aan beginnen? In mijn boek http://www.geefjeconcurrentenhetnakijken.nl schrijf ik een heel hoofdstuk over online ondernemen. JA je moet er absoluut wat mee doen, maar je verwachtingen moeten wel kloppen en je moet goed weten wie je doelgroep is. Veel online ondernemers zijn succesvol door andere zelfstandigen (die vaak al heel goed online vertegenwoordigd zijn) te leren hoe de online ondernemer in kwestie het zelf doet. Kun je daarmee succesvol zijn? Natuurlijk, zij zijn zelf het levende bewijs. Ze leren hun kunstje aan iemand anders. Alleen dat zelfde kunstje moet wel passen bij die iemand anders, bij de doelgroep van die iemand anders en dan maakt het ook nog verschil wat die iemand anders verkoopt.

Ik hoorde laatst over ondernemers die weer gewoon ouderwetse direct mail per post doen. Daarmee vallen ze weer op. Gisteravond hoorde ik over iemand die hun nieuwsbrieven nabelt.


Mijn conclusie;

  • Staar je niet blind op online ondernemen. Het is in veel gevallen een aanvulling.
  • Bekijk de mooie beloftes met gezond verstand. Iedere ondernemer is anders.
  • Kijk goed hoeveel tijd het je kost en wat kun je in die tijd nog meer doen.
  • Bepaal wat het je op moet leveren.
  • Bepaal ook per wanneer je resultaten wilt zien.
  • Heb lef. Ga er op uit, ga voor een groep staan of pak de telefoon.

Op jouw Succes.

Groet,

Tineke

Blauwdruk voor een succesvolle BusinessMakeover

 

 

Tineke Rensen is ondernemerscoach. Zij heeft 25 jaar ervaring als ondernemer. In 2012 verkocht zij haar goedlopende internationale bedrijf. Zij heeft een eigen businessmodel ontwikkeld waardoor succes voor ieder bedrijf is gegarandeerd. " De Blauwdruk voor een Business MakeOver" Hierdoor wordt er op 8 aandachtsgebieden in het bedrijf ingezoomd. Tineke reikt ondernemers een kortere route naar succes aan. Waarom zou je alles eerst zelf uit moeten vinden?
Haar boek, "Geef je concurrenten het nakijken" kwam in juni 2015 uit.

Wil jij weten waar jij grote stappen kunt zetten met je bedrijf, vraag dan een gratis Next-Level gesprek met Tineke aan.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2015 power-events.eu | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | GW Media